Blackberry Mountain Guest House Concept

Walland, Tennessee

JAI delivered the client’s vision: “a modern treehouse made of glass and steel.” Set on Blackberry Mountain with sweeping views of the Great Smoky Mountains, the elevation of the house allows an entry approach on a bridge through the trees and enhanced mountain views to the south.

The JAI team designed this unique home in a minimalist form using stone, wood, glass and steel. The transparency and lightness of the glass box is balanced with a monolithic stone mass housing the kitchen and bathroom on the main level and a bunk room and mechanical space on the lower level. Guests enter through a custom quarter-pivot steel door and open-air entry hall, which features a large sliding window into the kitchen on axis with a firewood storage alcove.

Once passing through, they get their first glimpse of the glass box and mountain views, which are visible throughout the open bedroom, living room and outdoor cantilevered deck, which becomes an extension of the home through a large sliding glass wall.

JAI delivered the client’s vision: “a modern treehouse made of glass and steel.” Set on Blackberry Mountain with sweeping views of the Great Smoky Mountains, the elevation of the house allows an entry approach on a bridge through the trees and enhanced mountain views to the south.

The JAI team designed this unique home in a minimalist form using stone, wood, glass and steel. The transparency and lightness of the glass box is balanced with a monolithic stone mass housing the kitchen and bathroom on the main level and a bunk room and mechanical space on the lower level. Guests enter through a custom quarter-pivot steel door and open-air entry hall, which features a large sliding window into the kitchen on axis with a firewood storage alcove.

Once passing through, they get their first glimpse of the glass box and mountain views, which are visible throughout the open bedroom, living room and outdoor cantilevered deck, which becomes an extension of the home through a large sliding glass wall.





BACK TO PORTFOLIO

Blackberry Mountain Guest House Concept

Walland, Tennessee

Client

Size

2017

Completion

2021

Cost

Services Provided

Architectural Design
Construction Documents
Key Personnel Test

daryl-johnson-aia-ncarb,jimmy-ryan-ncarb,kevin-brown

Awards

Address(es)

,Walland,Tennessee,37886
Rooms

Housing Units

Seats

Consultant(s)

Reference(s)

Blackberry Mountain Guest House Concept

Walland, Tennessee

JAI delivered the client’s vision: “a modern treehouse made of glass and steel.” Set on Blackberry Mountain with sweeping views of the Great Smoky Mountains, the elevation of the house allows an entry approach on a bridge through the trees and enhanced mountain views to the south.

The JAI team designed this unique home in a minimalist form using stone, wood, glass and steel. The transparency and lightness of the glass box is balanced with a monolithic stone mass housing the kitchen and bathroom on the main level and a bunk room and mechanical space on the lower level. Guests enter through a custom quarter-pivot steel door and open-air entry hall, which features a large sliding window into the kitchen on axis with a firewood storage alcove.

Once passing through, they get their first glimpse of the glass box and mountain views, which are visible throughout the open bedroom, living room and outdoor cantilevered deck, which becomes an extension of the home through a large sliding glass wall.

PROJECT DETAILS

JAI delivered the client’s vision: “a modern treehouse made of glass and steel.” Set on Blackberry Mountain with sweeping views of the Great Smoky Mountains, the elevation of the house allows an entry approach on a bridge through the trees and enhanced mountain views to the south.

The JAI team designed this unique home in a minimalist form using stone, wood, glass and steel. The transparency and lightness of the glass box is balanced with a monolithic stone mass housing the kitchen and bathroom on the main level and a bunk room and mechanical space on the lower level. Guests enter through a custom quarter-pivot steel door and open-air entry hall, which features a large sliding window into the kitchen on axis with a firewood storage alcove.

Once passing through, they get their first glimpse of the glass box and mountain views, which are visible throughout the open bedroom, living room and outdoor cantilevered deck, which becomes an extension of the home through a large sliding glass wall.





BACK TO PORTFOLIO